Feederové montáže VII.

10.01.2012 14:33

Tato montáž má jednu neocenitelnou výhodu a to tu, že nikde nezeslabíme vlasec, takže od prutu až k háčku máme kmenový vlasec nepřerušený v jednom kuse. Boční návazec je vždy minimálně o stupeň slabší, takže v případě vázky trháme pouze krmítko a rybu zdoláme na kmenovém vlasci.

foto

Pro tuto výhodu si jí velmi oblíbili naši přední závodníci a tuto verzi ještě vylepšili tím, že mají ve svých zásobnících navázáno z domova vždy určité průměry a různé délky vlasců s obratlíkem a karabinkou , takže v případě utrhnutí celé sestavy nebo při zeslabení či zesílení udice mají montáž opravdu za pár vteřin a nijak se tím nezdržují.
Další výhoda této montáže je v její jednoduchosti. Navazovat bezuzlovou montáž jsme se naučili v prvním díle, takže z toho můžeme vycházet. Opět jako první navlékneme na vlasec silikonovou bužírku(ventilkovou gumičku, hadičku...) a vlasec několikrát omotáme kolem ramínka bezuzlovky. Dole si necháme takovou délku vlasce, jak dlouhý chceme mít návazec.
Na slabším vlasci, než je kmenový, uděláme očko, které zahákneme za očko bezuzlovky a pěkně vedle sebe asi osm až desetkrát omotáme a oba vlasce protáhneme protějším háčkem bezuzlovky. Jeden konec zastřihneme na asi 1 cm a na druhý přivážeme obratlík s karabinkou na krmítko(nebo olůvko, zátěž), abychom mohli podle potřeby měnit velikosti a gramáže krmítek(olůvek). Délku návazce opět volíme podle hloubky, proudu a předpokládaným výskytem ryb. Nakonec celou bezuzlovku přetáhneme silikonovou hadičkou(bužírkou,...) Snažíme se, abychom opravdu dodrželi odstup a návazce používali slabší, jinak v případě vázek neutrhneme krmítko, ale přijdeme o celou sestavu.
Poznámka: opět úmyslně používám silnější tmavé vlasce, větší obratlíky, karabinky a háčky, aby názorná ukázka byla co nejzřetelnější. V praxi používám většinou mnohem slabší vlasce a většinou neobarvené.
Postup při navazování:

foto

Jako první navlékneme na kmenový vlasec kousek silikonové hadičky nebo bužírky. Bezuzlovku uchopíme do dvou prstů za větší konec a vlasec pouze přiložíme k raménku .

foto

Asi osm až desetkrát omotáme vlasec kolem raménka bezuzlovky...

foto

...a protáhneme ho protější smyčkou směrem ven.

foto

..je to naprosto jednoduché....

foto

Vezmeme si slabší vlasec, než je kmenový, přeložíme ho na požadovanou délku a uchopíme ho mezi dva prsty, aby nám vzniklo "očko"...

foto

Očko vlasce zahákneme za očko bezuzlovky a několikrát přesně vedle sebe ovineme ramínko bezuzlovky...

foto

Jako kmenový vlasec jsem zvolil pro snadnou orientaci tmavou barvu(hnědá) a slabší návazcový vlasec je světlý(modrý)

foto

...po několika ovinutí opět protáhneme oba návazcové vlasce smyčkou bezuzlovky...

foto

...jeden z konců návazcového vlasce zastřihneme asi na plus minus jeden centimetr a druhý zastřihneme na požadovanou délku.

foto

A jsme skoro na konci. Na kmenový vlasec navážeme háček a na návazcový vlasec přivážeme obratlík s karabinkou, abychom mohli měnit podle potřeby velikosti a gramáže zátěží. Délky obou návazců jsou na každé vodě jiné, ale snažíme se zhruba dodržet 1 : 3, to znamené délka ke krmítku(olůvku)se rovná zhruba jedné třetině délce k háčku. Ale samozřejmě všude to opravdu funguje jinak a tak se nebojme experimentovat.

foto

Ještě detail bezuzlovky po přetažení silikonovou hadičkou.

foto

Zacvakneme krmítko a můžeme si nahodit...Kmenový vlasec není nikde narušený nebo zeslabený žádným uzlíkem a v případě vázky "ustřelíme" pouze krmítko(olůvko).

 

—————

Zpět