Feederové montáže VI.

10.01.2012 14:32

Bezuzlové vázání

Už samotný název prozrazuje, že se dá navázat montáž s krmítkem či nějakou zátěží bez použití jakéhokoliv uzlu. Bohužel tento způsob není moc rozšířený, a spoustu lidí ho vůbec nezná, ani o něm nikdy neslyšela, což je velká škoda.
Hlavní, a vlastně největší výhoda bezuzlového návazce spočívá v tom, že můžeme použít v montáži vlasec bez jakéhokoliv přerušení, čímž vlastně využijeme jeho nosnost a pevnost bez zeslabení. Můžeme spojovat dva naprosto rozdílné materiály, jako jsou například vlasec a šňůra, vlasec a kovový návazec (lanko, wolfram - v přívlači)ale i bez uzlů vlasec s vlascem, vlasec se šňůrou, vlasec s lanky, vlasec s wolframem, vlasec s obratlíky či karabinkami, vlasec s čímkoliv, co by jinak nebylo technicky možné, aniž bychom ho zeslabili. Této výhody využívají hodně "vláčkaři" a svoje šňůry zakončují bezuzlovou spojkou, kterou spojí svoji šňůru většinou s obratlíkem a karabinkou, aby mohli snáze měnit různé nástrahy.
Taky si tuto vynikající pomůcku oblíbili feederoví závodníci a můj kamarád Roman vymyslel jednu z montáží, kterou velmi úspěšně používá on i celý jeho "manšaft".

A jak že vlastně vypadá to "bezuzlové vázání"?
foto

Zatím jsem se setkal pouze s dvojím provedením, a každé se dělá v několika velikostech. Kvalita drátku je u obou stejná a liší se pouze v ohnutí očka, kdy na horním obrázku je vyhnuté směrem ven a na spodním směrem dovnitř. Na funkci to nemá žádný vliv, pouze spodní je více "oblíbenější".

foto

Na druhém obrázku je příklad, kdy "bezuzlově" spojíme vlasec nebo šňůru s různými typy obratlíků a karabinek, ale stejně dobře místo karabinky můžeme připnout do očka různé zátěže nebo krmítka.

Je strašná spousta různým možností, jak bezzuzlový návazec můžeme využít. Já vás postupně seznámím jen s několika z nich a naučíme se správně "bezuzlovku" vázat. Jako první, než začneme vlasec (nebo šnůrku) vázat, provlékneme do očka to, co chceme spolu spojit, takže pro příklad použijeme nejjednodušší možnost a to obratlík s karabinkou. Očko obratlíku navlékneme na bezuzlovku. Na vlasec(šňůrku) navlékneme kousek ventilkové(silikonové) bužirky, abychom později přes hotový spoj gumičku přetáhli a tím zamezili případnému jejímu zachycování nebo váznutí. (ale nemusíme)Na vlasci(šňůrce) uděláme smyčku ohnutím a přiložením vlasce k sobě a to tak dlouhý konec, jak dlouhý chceme mít spodní návazec. Tuto smyčku zahákneme za očko bezuzlovky.Poté asi 8 - 10 krát omotáme oba vlasce kolem ramínka bezuzlovky a omot protáhneme do protější smyčky. Kratší vlasec, tedy ten, co nevede od prutu zkrátíme na délku, jakou chceme mít návazec a navážeme na něj háček. Přes hotový spoj přetáhneme gumičku(bužírku) a do karabinky zahákneme krmítko(olůvko či zátěž).

foto

Veliká výhoda této montáže je, že jsme nikde nezeslabili vlasec a tedy od začátku až po háček je v jednom celku a navázáno máme opravdu za minutku. Další výhoda je, že díky obratlíku s karabinkou si můžeme libovolně měnit velikosti a gramáže krmítek a zátěží, nebo například zakrmíme s krmítkem a to potom odepneme a připneme menší olůvko nebo jinou zátěž. Bohužel nevýhoda je, že v případě vázky většinou trháme celou montáž.

Postup při navazování

foto

Jako první navlékneme na vlasec silikonovou hadičku nebo bužírku, případně ventilkovou gumičku, (já používám průměr 1,5 - 2,0mm), ale nemusíme, není podmínkou.

foto

Do očka bezuzlovky navlékneme karabinku s obratlíkem za očko obratlíku.

foto

Obratlík schováme do dlaně a bezuzlovku podržíme dvěma prsty tak, abychom mohli navazovat vlasec.

foto

Vlasec přeložíme a na vlasci uděláme očko. (překlad musí být tak dlouhý, jak potřebujeme mít dlouhý návazec, zkrátil lze, ale prodloužit už ne)

foto

Vlasec zahákneme za očko bezuzlovky a osm až desetkrát ovineme kolem ramínka drátku.

foto

Je úplně jedno, jestli točíme doprava nebo doleva, jen si dáváme záležet, aby oviny byly hezky vedle sebe. Po omotání protáhneme oba vlasce koncovou smyčkou.

foto

Kratší konec vlasce protáhneme směrem dolů a navážeme na něj háček (podle potřeby zkrátíme) a přes celou bezuzlovku přetáhneme navléknutou gumičku(hadičku). Do karabinky zacvakneme podle potřeby krmítko nebo olůvko.

foto

foto

foto

 

—————

Zpět