Feederové montáže V.

10.01.2012 14:29

Úmyslně jsem na obrázku použil silný tmavý vlasec, aby byla montáž dobře vidět. Ve skutečnosti používám nejčastěji vlasec 0,16 světlejší barvy.

foto

Kmenový vlasec 0,18 je zakončen klasickou smyčkou, která je připnuta do karabinky. Ze stejné karabinky je opět klasickou smyčkou navázán slabší vlasec, než je kmenový, v tomto případě 0,16 a na něm je hranaté krmítko 20g zakončené obratlíkem. Z druhého konce karabinky je vložen do montáže asi 20 cm kousek feederové gumy, která má na opačném konci zakončení pevnostním obratlíkem. Z tohoto obratlíku je opět klasickou smyčkou navázán návazcový vlasec 0,12. Právě díky pružnosti gumy můžeme jít z kmene 0,18 až do slabých návazců, jako je 0,12. Guma nám při záseku zapruží a nepřetrhne se a i taktéž zapruží při náhlém výpadu ryby. Druhá výhoda této montáže je, že v případě vázky za krmítko ho díky slabšímu vlasci utrhneme, aniž bychom přišli při zdolávání o rybu, která zůstane na hlavní montáži.

foto

Na druhém obrázku je detail feederové gumy, která je zakončena na jednom konci pevnostním kvalitním obratlíkem a na druhém konci karabinkou. Feederových gum se objevilo na trhu docela dost, ale já využívám gumy už z výroby "navázané" s obratlíkem a karabinkou. Opravdu to samozřejmě není navázáno, nýbrž specielním lepidlem jsou obě strany gumy "rozleptány" a tím k sobě slepeny a tím tento spoj drží mnohem lépe, než když navazujeme klasické uzly.

foto

Délku návazce přizpůsobíme hloubce, proudu a rybám, které chceme lovit. Důležité je dodržet, aby návazec ke krmítku byl asi jednu třetinu délky, a návazec s háčkem dvě třetiny délky. Pak se nám celá montáž nebude zamotávat. Na Vltavě pod Vranskou přehradou je asi 4 m vody a já používám až 1 m návazec, naopak na Sázavě klidně vystačím s 20 cm.
 

 

—————

Zpět