Feederové montáže IX.

10.01.2012 14:36

Koncová montáž s trojobratlíkem a jedním nebo dvěma bočními návazci

Původně jsem tuto montáž vůbec neplánoval, protože mám připraveno ještě spoustu dalších, ale reaguji na podnět jednoho mého stálého zákazníka. S feederem začal vloni, takže vlastně začíná a přišel ke mně velmi nešťastný, že ať udělá jakoukoliv montáž, stejně se mu to vždycky zamotá a jestli bych nevymyslel něco, co se zamotat nemůže.

foto

Tato montáž je velmi jednoduchá a pokud dodržíme doporučené délky návazců a kvalitní trojobratlíky, zamotat se opravdu nemůže. Její výhoda je v jednoduchosti, a v případě vázky trháme slabší návazec se zátěží (krmítkem), ale nevýhoda - čím více uzlů a návazců, tím více zeslabujeme nosnost celé montáže. Další její výhoda je, že nám leží krmítko na zemi a návazec je nad ním, takže pokud je na dně nějaká vrstva "sedimentu, bahna,trávy a podobně", nástraha nezapadne. Taktéž pokud se zaměříme na lov ryb, které jsou třeba 15 cm nade dnem(např.plotice), máme daleko větší šanci, zvláště když si ještě postavíme prut hodně šikmo nad vodu a tím zvětšíme úhel mezi dnem a prutem.

foto

Na kmenový vlasec v tomto případě 0,18 navážeme trojobratlík, dolů navážeme o dva stupně slabší vlasec, tedy 0,14, abychom v případě vázky utrhli pouze krmítko nebo zátěž, ale abychom nepřišli o rybu a na prostředek trojobratlíku navážeme klasický návazec 0,14 - 0,16.

foto

Takto můžeme odstupňovat i sestavu například na kapry (samozřejmě záleží na kvalitě, tvrdosti a doporučené odhozové gramáže prutu), kdy jako kmen použijeme vlasec 0,20, spodní návazec na zátěž(krmítko) 0,16 a boční návazec 0,16 - 0,20 podle velikosti kaprů.
„Vyznavači" dvou návazců můžou použít i dva trojobratlíky za sebou, ale já tuto montáž nedoporučuji, protože většinou zaseknutá větší ryba při zdolávání (hlavně na Vltavě)zůstane „zaháknuta" u břehu za hranu právě za druhý háček, ale jsou vody, kde toto nehrozí.
Montáž můžou využít i příznivci „šňůrkových" návazců, kdy místo slabšího návazcového materiálu použijí kousek kvalitní šňůrky. ¨

Měli bychom zhruba dodržet, že návazec je asi jedna třetina délky a vlasec ke krmítku dvě třetiny, příklad návazec 10cm a délka k závaží 20 cm a tím se nám to nikdy nezamotá.

foto

Na horním trojobratlíku je znázorněn nejjednodušší způsob připevnění, kdy je vlasec klasicky zakončen dvojitou smyčkou a protažen do očka trojobratlíku. Tento způsob je velmi rychlý, zvláště jestli máme připravené a navázané návazce v zásobnícíh.

Na spodním trojobratlíku je znázorněn vlasec navázaný podobně jako se přivazuje třytka, wobler nebo karabinka. Tady lze využít jakéhokoliv uzlu a platí, čím jednodušší, tím lepší.

 

—————

Zpět