Feederové montáže IV.

10.01.2012 14:28

Tady velmi oceníme domácí přípravu, kdy zvláště v zimních mrazivých dnech máme z domova navázané v zásobníku různé délky a průměry vlasců a pouze je u vody "spojíme" a můžeme chytat. Protože zde nepoužíváme feederovou gumu, dbáme na odstupňování nebo česky zeslabování udice vždy o jedno níž, například kmen 0,18 návazec 0,16, kmen 0,16 návazec 0,14, kmen 0,14 návazec 0,12 a podobně. Kdybychom hodně zeslabili, jednoznačně by jsme o ryby přišli v záseku nebo při jejich výpadech.

foto

Přiložíme k sobě kmenový a návazcový vlasec v délce, jakou jsme si zvolili, na obou vlascích uděláme smyčku a tou smyčkou protáhneme dvakrát (říká se tomu muškařský uzel) nebo třikrát oba konce vlasců. Potom pomalým tahem od sebe zatáhneme za všechny čtyři konce stejně najednou a smyčku utáhneme. Ještě před dotažením jí navlhčíme. Na kmenový vlasec v námi zvolené délce přivážeme krmítko (nebo obratlík s karabinkou, abychom mohli krmítko v případě potřeby měnit, já používám délku mezi 30 - 50cm). Návazcový vlasec dole (tedy ten, co odchází směrem ke krmítku) zastřihneme. Na horní část návazcového vlasce navážeme klasickým způsobem háček ( v námi zvolené délce, aby se sestava nemotala, já používám délku mezi 5 - 15 cm). Můžeme použít i hotové návazce z našich zásobníků s navázaným háčkem, pak je celá montáž záležitost jedné minuty.
Tímto způsobem chytám hlavně v řekách a záběry jsou naprosto "čitelné", protože ryba při velmi jemné braní s sebou nezvedá nic, kromě vlasce. Ale montáž funguje i na stojatých vodách, ale doporučuji jí používat pouze tam, kde není bahno. Jinak díky krátkému návazci hrozí, že háček s nástrahou zapadne do bahna.

Přiložíme k sobě oba vlasce...

foto

...a uděláme s oběma klasické očko...

foto

...smyčkou dvakrát prostrčíme oba konce...

foto

...nebo třikrát...

foto

...a stejnoměrně tahem proti sobě smyčku utahujeme...

foto

...těsně před dotažením vlasce navlhčíme ...

foto

...a dotáhneme...

foto

...návazcový (ten slabší)vlasec,který jde dolů ke krmítku, zastříhneme...

foto

...klasickým způsobem navážeme háček...

foto

...podle potřeby necháme 5 - 15 cm dlouhý fous...

foto

...a na kmeňák přivážeme obratlík s karabinkou pro krmítko...

foto

 

—————

Zpět