Feederové montáže II.

10.01.2012 14:22

Na prvním obrázku je klasická průběžná montáž s umělohmotnou trubičkou, ke které je připevněná karabinka s možností výměny různých krmítek podle dané situace. Trubička je provlečená na kmenovém vlasci a před ní je na vlasec ještě navlečena gumová kulička z důvodu tlumení nárazu při náhozu. Kmenový vlasec je zakončen klasickým pevnostním obratlíkem a na druhé straně obratlíku je tenčí návazec s háčkem. Délka návazce se odvíjí podle hloubky, proudu a rybě, kterou chceme lovit a lze ho jednoduše vyměnit, zkrátit nebo prodloužit. Velká výhoda této montáže je, že můžeme velmi jednoduše měnit gramáže krmítek v karabince a že se díky trubičce montáž nezamotává. Trubičky se většinou prodávají ve standardní délce a upravíme (zkrátíme) si je podle potřeby uříznutím. Jen pozor na uříznutou hranu, kudy prochází vlasec, aby zde nedošlo k narušení vlasce. Touto montáží lze chytat na řekách i na proudech a záběr většinou bývá velmi důvěřivý a mnohdy razantní.

foto

Na druhém obrázku je další příklad klasické průběžné montáže. Na kmenový vlasce 0,18 je navléknuta specielní trubička s očkem a karabinkou, pro snadnou výměnu různých druhů krmítek a zátěží., kmenový vlasec je zakončen kvalitním pevnostním obratlíkem a mezi trubičku a obratlík je na vlasci ještě gumová kulička, která při náhozu tlumí náraz trubičky na uzel v obratlíku. Z druhé strany obratlíku je navázán slabší návazcový vlasce 0,14 s háčkem, jehož délku seřizujeme podle hloubky vody, proudu a podle určitých druhů ryb, které chceme lovit. Tato montáž s hranatým krmítkem je určena do řek s větším proudem, kde i po vysypání krmítka se krmítko nehne z místa a nekutálí se vodou. Návazcový vlasec podle potřeby jednoduše vyměníme a vážeme ho buď klasickou smyčkou - protažením, nebo například uzlem rapala.(jako když přivazujeme woblery). Výhoda této montáže je v její jednoduchosti, nezamotává se a záběry od ryb jsou velmi důvěřivé. Další výhoda je, že po základním zakrmení můžeme do krmítek dávat pouze slepenou živou nástrahu, což je pro ryby velmi lákavé a v případě potřeby klidně vyměníme krmítko za klasické olůvko pouhým vycvaknutím v karabince.

foto

Třetí montáž je opět klasická průběžka, tentokrát s trubičkou a spirálovým krmítkem. Tuto montáž s velkou oblibou používají kapříkáři, kteří s feederem začínají a "zbylo" jim ještě hodně krmítek. Na kmenový vlasec 0,18 je navléknuta celá hotová krmítková spirála, před ní je ještě navléknuta gumová kulička a vlasec je zakončený kvalitním pevnostním obratlíkem. Z druhé strany obratlíku je navázán návazcový vlasec o průměru 0,14 zakončený háčkem. Výhoda je, že díky dlouhým trubičkám se sestava nezamotává, nevýhoda této montáže je, že se do krmítka dá namáčknout pouze směs krmení s minimum živé, protože z něj během náhozu vypadává. Další nevýhoda je, že díky uzpůsobení spirály občas ryby "bouchají " do krmítka a dělají "plané" záběry. Snažíme se proto do krmítka dávat co nejvíce rozpadávanou směs, abychom tomuto předešli.

foto

Tato montáž je specielně určena pro stojaté vody s tím, aby červi( nebo jiná živá nástraha) co nejpomaleji vylézali z krmítka a tím lákali ryby. Na kmenový vlasec 0,18 je navléknuta trubička s karabinkou pro snadnou výměnu, gumová kulička a vlasec je zakončen kvalitním pevnostním obratlíkem. Na druhém konci obratlíku je návazcový vlasec 0,14 s háčkem a délku návazce upravujeme podle hloubky vody. Jako zajímavý tip uvádím : krmítko naplníme obyčejným vanilkovým pudinkem, celé ho obalíme krmením a nahodíme do rybníka. Krmení se zachvilku rozpadne a začne se uvolňovat vanilkový pudink, který jednak dělá zákal a tím láká ryby a jednak nám na vodě z dálky na hladině ukáže, kde chytáme a tím máme šanci prakem zakrmit naše místo.foto

 

—————

Zpět