Krmení II

10.01.2012 14:49

Mícháme něco s označením TTX a Copra a Melasa nebo Bisquit, ale víme vůbec, co to znamená, nebo co s čím mícháme? A víme jakou chuť, vůni nebo hrubost ten či onen pytlík má? A co když smícháme dva pytlíky, jeden voňavý sladký se smradlavým masovým slaným? A co to udělá s rybou?
Abychom trošku pronikli do tajů výrobců krmných směsí, řekneme si postupně o jednotlivých komponentech. Samozřejmě každý výrobce má svá tajemství a to nikomu neprozradí, to by okamžitě skončil. Ale například TTX mais je vlastně základ drcená kukuřice a tu mají všichni stejnou. Jen jí někdo praží, někdo vaří, někdo peče, drtí nahrubo, najemno, někdo z ní udělá koláč, do kterého přidá určitou (podle něj ) tajnou ingredienci a tím se liší různí výrobci od sebe.

Velmi tažná voda - kapr, cejn velký

600g TTX hrubá
0,25 l Melasa
2kg Kapr Extra( ořech, mandle, med, scopex, jahoda...)
1 kg Kapr Super
450 g Pečivo mix
1 kg Hlína těžká, lepivá, jílovitá

foto

Jako zarážku můžeme použít kukuřici, namočený pártikl, červy, žížaly, kukly, patentky...

V tomto případě jsme použili jako nosič, tedy to, co nám celé krmení dopraví do vody ať v podobě koulí nebo v krmítku, hlínu.
Zarážka, tedy to, co ryby udrží po nějaký čas na našem místě, jsme použili živou složku (barvené červy)spolu s pártiklem a kukuřicí.
Pachová nebo chuťová stopa, tedy to, co ryby přiláká je v tomto případě sladká vůně melasy s vůní zvolené příchutě kapra ( med, mandle, ořech, ...)
Základní nebo taky hlavní složka krmení jsou šroty, moučky a strouhanky, které drží krmení u sebe a podle námi zvolené konzistence se ve vodě postupně rozpadají.

TTX mais hrubá je kukuřičná placka a každý výrobce si jí dělá po svém. Já jsem na vlastní oči viděl výrobu jednoho z mnoha druhů - velké drtící stroje rozemelou celou kukuřičnou hlavu se vším na kaši, tuto kaši zalijí vodou , přidají něco, co je jejich tajemství, nalijí tuto hmotu na velké kulaté "mísopekáče" a šup s tím do trouby, kde hmotu praží, pečou nebo suší nebo jak tomu říkají skoro při 300°C. Po vyndání vznikne koláč, který se rozemele přes několik druhů sít na jemné a hrubé kousky. Jiní to samé dělají jen z hrubého kukuřičného šrotu, a přislazují hotový výrobek přepálenými cukry, ale znovu zdůrazňuji, že si to každý dělá po svém.

Melasa - je jich opět několik druhů. V podstatě jsou to odpady buď z kokosových ořechů, nebo ze třtiny, které se pomelou, upraží a nechají v kádích působit a tím získávají svoji specifickou strašně sladkou chuť a nádhernou vůni. Opět je na výrobcích, jestli melasu přislazují přepálenými cukry, a co za tajné přísady přidávají. Tuto vůni a chuť milují velcí cejni a kapři.


Pečivo mix -nebo jinak nazývané též Anglická vločka je v podstatě tvrdý chleba ze specielního těsta, obarvovaný třeba na žluto, oranžovo, červeno, zeleno a podobně, drceno v několika stupních hrubosti, pražené, se specielní vlastností savosti, výrobci směsí hodně používaný.


Kapr Extra hotová, připravená a vyvážená směs krmení z pomletých pártiklů, jako je konopí, řepka, obilniny, kukuřičné a pšeničné šroty, anglická vločka, cukry, mleté sušenky, barvivo, sladidla a ještě tajemství výrobců s příchutí mandle, medu, ořechu, jahody, ovoce...
foto

 

—————

Zpět