Krmení I.

10.01.2012 14:48

Základy míchání krmení :

Pokud dodržíme určité zásady a nebudeme mezi sebou míchat komponenty od různých výrobců, nebo něco, co nemáme naprosto vyzkoušené, mělo by se nám podařit krmení namíchat na poprvé tak, aby fungovalo. (špatně je například Lorpio kapr ořech s M.V.D.Eynde plotice a Kremkus posilovač)

Zásada první a velmi důležitá!!

Před každým sáhnutím ať na suché krmení nebo navlhčenou směs si umyjeme ruce!!! Ryby nesnáší ruce namazané repelentem proti komárům, napatlané různými opalovacími krémy nebo ruce od jakékoliv chemie.Vadí jim i ruce od tabáku velmi silných kuřáků a to potom našim krmením vyženeme ryby hodně daleko!


Zásada druhá a velmi důležitá!!
Méně je mnohdy více. Chceme ryby přilákat a udržet na lovném místě a nikoliv přesytit! Zvláště na revírech, kde neznáme stav a obsádku ryb, musíme s krmením velmi opatrně! Proto přidáváme do krmení až 30% hlíny. Ta rybu přiláká, ale nepřesytí!


Zásada třetí a velmi důležitá!
Hlíny, které přidáváme do krmení, nebereme z polí nebo louky, protože jsou většinou chemicky hnojené, ale koupíme je v rybářských prodejnách, případně si je sami nakopeme ze břehu třeba z krtince a vždy je přesejeme.

Před vlastním mícháním si musíme upřesnit:

- jiná konzistence krmení se používá na vody stojaté, jiná na vody silně proudné
-jinak funguje krmení na jaře, jinak v létě, jinak na podzim a jinak v zimě
-taktéž různé druhy ryb reagují na krmení jinak
-snažíme se každé připravené navlhčené krmení přesát sítem, aby pracovalo, jak má a to třeba několikrát
-snažíme se krmení různě obarvovat, ryby dobře snáší tmavší barvy jako je hnědá, černá, červená obzvlášť v čisté vodě
-živou složku (červy, žížaly, patentky, kukly..)přidáváme až těsně před vhozením do vody ( česky řečeno například červy se do krmení vydělají, což je vlastně čpavek a to rybám vadí)
-krmení si nemícháme do zásoby, ale vždy pouze dávku, kterou dokážeme spotřebovat, protože by nám mohlo zplesnivět, žluknout a podobně
-vodu používáme výhradně z lokality, kde budeme chytat ( chlorovaná se nehodí , v nejhorším případě ji převaříme)
- krmení je vhodné míchat minimálně hodinu před vlastní lovem, aby se uvolnili aminokyseliny a proteiny a krmení dobře pracovalo
-veškeré tekuté posilovače nelijeme do suché směsi, ale rozmícháme ve vodě a tou krmení postupně vlhčíme

Než se naučíme pracovat s různými krmeními a posilovači, naučíme se míchat jednoduché základy, které nestojí moc peněz, fungují a jsou vyzkoušené,například základ na jedno chytací odpoledne na kapry a velké cejny na řeky typu Labe nebo Vltava. :


1x 600g Lorpio TTX hrubé
1 x 0,25 l Lorpio melasa brasem (nebo bremes)
2 x 1,9kg Lorpio kapr mandle(nebo med, scopex,ořech,secret)
0,5 kg lepivé jílovité hlíny

foto

Je dobré si opatřit nádobu na míchání a síto. Oboje seženeme v lepších rybářských potřebách a není to nijak nákladná investice, která se nám určitě vyplatí a prakticky oboje budeme používat při každé vycházce, kdy budeme chtít vnadit (cejchovaný kbelík stojí kolem 230Kč a cejchované síto 250Kč).
Základní postup:
- do kýble nebo vědra (případně jiné míchací nádoby)nabereme 1litr čisté vody z revíru, kde hodláme lovit
- přisypeme 600g sušenky TTX hrubé a nalijeme 0,25 l melasy brasem, zamícháme a necháme hodinku odstát (je možné namočit i den předem)
- do jiného vědra(kýble, míchačky) nasypeme oba pytle kapr mandle a vzniklou kaší z TTX promísíme (pokud nemáme, přisypeme ke vzniklé kaši z TTX)
- po pořádném promíchání krmení přesejeme přes síto , dosypeme hlínu a znovu promícháme, případně velmi opatrně fixírkou dovlhčíme
- před základním zakrmením si odebereme množství na zhruba 10 koulí velikosti pomeranče, přisypeme živou nástrahu ( žížaly, červy, kukly, patentky...) a promícháme s krmením. Utvoříme koule, které ještě dotáhneme namočenou rukou ve vodě a těmi zakrmíme na námi zvoleném místě.
- pokud je velmi silný proud a voda dost táhne, můžeme ještě přisypat šterk nebo kamínky ( dají se koupit čisté a vyprané v akvaristice)
-musíme počítat s tím, že zvláště ve velmi teplých měsících krmení strašně saje vodu, tudíž musíme podle potřeby dovlhčovat, ale opatrně

foto

 

—————

Zpět