Feederové špičky

10.01.2012 14:54

Nejčastěji bývá tvrdost (gramáž) špiček značena v oz a je udávána v uncích. Jednoduché by to bylo, kdyby existovala jednotná tabulka pro všechny výrobce stejná. Opět se všichni největší výrobci nedomluvili a tak dochází k paradoxům, kdy si vezmeme pro srovnání pět neznámějších značek výrobců feederových prutů a srovnáme jejich špičky označené jako 1oz (nejjednodušší test je vzít porovnávané špičky za koncová očka a poměřit jejich ohyb) a je mezi nimi neuvěřitelný rozdíl až dvaceti gramů !! A to je na všech napsáno 1 oz! Bohužel není ani jednotné převod oné oz unce na gramy, pro nás více srozumitelné a díky tomu je mezi lidmi hodně mylných informací. Někteří ani netuší, že jsou i mnohem jemnější špičky označené jako například "třičtvrtě" oz, nebo "půl" oz. Proto se vyplatí při koupi nové špičky si vzít s sebou do obchodu tu původní a prodavači prostě říci, že chci tvrdší nebo měkčí. V každé lepší rybářské prodejně na to nemusí být odborník, aby toto poznal. Samozřejmě se vyplatí navštívit speciálku a tam by to mělo být samozřejmostí. Je dobré, že se už u pár výrobců objevilo značení gramáže špiček v gramech. Sice zatím jen v katalogu, ale vypadá to, že o tom někdo přemýšlí. (Tabulkově je 1oz=28g).
Druhý, velmi důležitý údaj na špičkách je jejich spodní průměr a tam se všichni shodli na značení v mm. Z praxe vím, že ne vždy, co je na špičce napsáno, je ve skutečnosti a tak doporučuji při koupi špičky s sebou do obchodu vzít díl, kam se špička zasouvá a na místě si to vyzkoušet. Špatně je, když jde špička zasouvat násilím a špatně je, když "kloktá". Ve speciálce si s tím velmi rychle poradí. Horní průměr špiček pro nás není nijak důležitý a taky bývá udáván pouze v katalogu výrobků.
Špičky se vyrábějí nejčastěji z grafitů, sklolaminátů a jejich vzájemných kombinacích a dnes už jsou na nejlepších úrovních co se týká jejich pevnosti při ohybu a nosnosti. Bohužel jsou velmi často osazovány těmi nejlevnějšími řadami oček( samozřejmě záleží na výrobci), aby stáli co možná nejméně peněz a to se projeví v jejich životnosti. Pokud chcete chytat na feeder se šnůrou, doporučuji se zeptat při koupi prodávajícího, zda jsou na špičkách sic očka. Jinak vám šnůra za čas prošoupe očko a to naopak zničí šnůru.
Pokud máme tu možnost, je dobré si dokoupit několik špiček s různými gramážemi,abychom byli universální jak na vodách stojatých, tak na řekách a v případě potřeby je mohli měnit a k nim si pořídit na špičky pouzdro, abychom je při nošení k vodě nezlomili nebo nepoškodili očka. Není nic horšího, než když se celý týden těšíte na sobotní vycházku k vodě a když se konečně dočkáte, hned prvním náhozem vám ulítne očko nebo se zlomí špička a protože nemáte s sebou jinou, můžete to zabalit a jít domů

foto

Nejjednodušší test špiček. Uchopíme je za koncová očka a nesmějí se nám křížit.

 

—————

Zpět