Feederové montáže XIII.

10.01.2012 14:42

Červových krmítek, tedy krmítek na živé nástrahy (patentky, žížaly, červy, kukly...) je na našem trhu dostatek, stačí si jen vybrat tu správnou velikost a gramáž.

foto

Už samotný název napovídá, k jakému účelu se tato krmítka používají. Hlavní využití je na stojatých a pomalu tekoucích vodách, kde jsou opravdu těžkou zbraní na plotice, tlouště, jeseny, cejny, ale i okouny, kapry a ostatní ryby. V proudech moc využití nemají, protože se velmi rychle vyprázdní obsah a plavající červi odlákají ryby ze zakrmeného místa.

foto

Většinou jsou vyrobena z plastu, ale občas se objeví i výrobek z drátu, kovu, mědi, molitanu a podobných materiálů. Některá krmítka mají možnost regulovat rychlost vylézání červů (nebo vyplavování čehokoliv) otevíráním nebo přivíráním předvrtaných otvorů.

foto

Na tomto krmítku je krásně vidět, jak se dají otvory posunutím páčky zavírat.

foto

foto

Pomalu se blíží podzim, ochlazuje se a čistí voda a tak už ryby nereagují na naše krmení, jak bychom potřebovali. Někdy se dokonce stává, že ryby popojedou kousek za krmení a tak právě červové krmítko je tou nejlepší zbraní, jak na ně. Nic nedokáže více přimět rybu k záběru, jak pomalu vylézající červík, kterého si ryba může sama ze schránky vyzobávat.

foto

Na stojatých vodách, kde nemáme možnost dostřelit červíky(nemáme lepidlo na červy, prak, je to daleko a pod.), jsou otevřená krmítka jednou z možností, jak dostat přesně na naše zakrmené místo živé nástrahy. Stačí si označit vlasec značkovačem, nebo lihovou fixou,(případně zaklipujeme) a pak nahazujeme stále do stejného místa. Po náhozu stačí minutu počkat, než se červíci rozlezou, ale chce to odzkoušet, hodně záleží na ročním období a teplotě vody. Samozřejmě těžko asi přimějeme červíky, aby se pohybovali v zimě, kdy je kolem nuly, nebo v hloubkách, kde je teplota vody kolem 4°C.

foto

Průběžná montáž je stejná, jako při používání s klasickými krmítky. Jen doporučuji používat kvalitní průjezdy, aby se nám montáže nemotaly. Na kmenový vlasec (průměr podle váhy krmítek) navlékneme teflonový průjezd s karabinkou a za něj gumovou kuličku (korálek, váleček...), aby při náhozu nebo záseku průjezd "neustřelil" uzlík, ale odpružil ho. Navážeme kvalitní obratlíček a z druhé strany háček s návazcovým materiálem(v zimě doporučuji fluokarbonové vlasce). Délka návazce záleží na spoustě věcí, hlavně na hloubce a rychlosti proudu, čistotě vody, ale také na rybách, jaké chceme chytat. Na fotkách jsem úmyslně použil tmavé vlasce, aby byla montáž zřetelně vidět.

foto

foto

Stejným způsobem můžeme do krmítek nacpat například hnojní žížaly, rousnice, patentky, kukly, ale jejich vyplavání trvá mnohem déle a je kolikrát závislé na proudu (například u kukel). Mnohdy se stává, že nám ryby bouchají do krmítka ve snaze utrhnout si kousek žížalky nebo patentku a nám to dělá "plané" záběry. Hodně tomu pomůžeme používáním krmítek bez víček, nebo s velkými otvory, aby se živé nástrahy rychleji vyplavily.

 

—————

Zpět