Feederové montáže XI.

10.01.2012 14:40

Na našem trhu se poslední dobou objevilo nepřeberné množství různých gum od mnoha výrobců, v několika průměrech a většinou v „průhledné" čiré barvě, ale viděl jsem i třeba černou nebo šedou gumu. Návin bývá většinou na klasiké kulaté cívce, označené průměrem a délkou. Je sice moc dobře, že už si můžou příznivci feederového chytání konečně vybírat, ale já raději používám gumu již z výroby zakončenou smyčkami a většinou s obratlíkem na straně jedné a s karabinkou na straně druhé. Jednak bych nikdy neudělal tak kvalitní uzel, jako mají oni přímo z výroby( guma je „rozleptána" specielním lepidlem a slepena, ne zavázána) a jednak si koupím přímo takovou délku, která mi vyhovuje a jen přivážu vlasec. Pokud se vám nepodaří sehnat gumy se zakončením s obratlíkem, ale koupili jste si klasickou gumu na cívce, v nějaké příští montáži si ukážeme pár uzlů.

foto

Co je to vlastně „feederová guma" a potřebujeme jí vůbec?
Je to vlastně amortizér, česky tlumič, který jednak tlumí nápřah a následné švihnutí naplněného krmítka, aby „neustřelilo, a jednak výpad ryby, nebo příliš „ostrý" zásek. Její využití je tedy jasně dáno a pokud se s ní naučíme, bude nám nepostradatelným pomocníkem.
Můžeme jí využít například, když ryby berou velmi opatrně a my potřebujeme dole zjemnit návazec. Jako kmen máme třeba osmnáctku a potřebujeme dát dolů slabší dvanáctku. Logicky při záseku bychom mohli přijít o rybu, ale guma „odpruží" jak zásek, tak třeba náhlý výpad ryby. Nebo jiný příklad. Chytáme na řece s krmítky kolem dvaceti gramů, se šestnáctkou kmenem a najednou hrázný pustí vodu a krmítka plavou jako třísky. Potřebujeme dát tedy minimálně čtyřicítku krmítko, ale to naplněné už je na hraně naší šestnáctky. Opět tedy použijeme gumu a díky ní o krmítko hned při náhozu nepřijdeme. Nebo jiný příklad. Máme s sebou u vody „hevíčko" prut do nějakých stodvaceti gramů, ale ryby berou velmi opatrně a tak potřebujeme hodně zjemnit. Dát na stodvaceti-gramové „hevíčko" dolů desítku je holý nesmysl, ale s gumou se to dá při tošku cviku zvládnout.
foto

Vlastní montáž není nijak složitá, díky gumě, která má již z výroby zakončení obratlíkem nebo karabinkou. Kmenový vlasec, v tomto případě hnědé barvy průměr 0,18, jsem zakončil kvalitní pevnostní karabinkou a tu jsem zacvakl do očka feederové gumy. Na opačném konci gumy jsem navázal návazcový vlasec modré barvy průměr 0,12 s háčkem na červy. S délkou návazce můžeme experimentovat a snažíme se najít, "jak dlouhý fous" ryby zrovna v daný moment chtějí. Krmítko zacvakneme do karabinky, která je mezi dvěma bužírkami zaaretována na gumě. Nikdy nespojujeme gumu s vlascem „naostro", ale vždy přes obratlík, karabinku nebo bezuzlové vázání, jinak vlasec gumu přeřízne.

Detail spojení vlasce přes karabinku a zakončení feederové gumy přímo od výrobce

foto
Znám spoustu lidí, kteří chytají feeder a nikdy gumu nepoužili. Ovšem do té doby, než si to sami vyzkoušeli. Každému vyhovuje něco jiného a zda gumu používat, či nikoliv nechávám na každém z vás.

Detail spojení kmenového hnědého vlasce s karabinkou a modrého návazcového vlasce s obratlíkem.foto

Zda budete používat v budoucnu feederovou gumu, či nikoliv, nechávám jen a jen na vás, ale určitě si to jen tak pro zkoušku "prubněte" a uvidíte, co je to za parádu, mít na desítce forpásku bojovnou parmu, která se jen tak nechce vzát svojí svobody, ujíždí vám do proudu a dává vám vychutnat právě ten báječný "adrenalin", pro který si k vodě chodíme. Jen vás prosím, až si tímto způsobem "vychutnáte svoji porci", velmi opatrně puste rybu do jejího živlu, však ona vám to zase někdy příště vrátí. A nebo někomu jinému.

foto

 

—————

Zpět