Feederové montáže X.

10.01.2012 14:39

O této montáži bych se nikdy ani slůvkem nezmínil, kdybych neviděl na vlastní oči po vypuštění části rybníka chudáka sotva berného kapříka, vyhublého, podvyživeného, mrtvého, jak má v hubě zaseklý hák i s celou srkačkou a za druhý hák je zaseknut do pařezu kousek od břehu. Zřejmě nějakému rybáři urazil „shnilou imitaci" s celou montáží a to mu bylo osudné, musel se asi dlouho trápit, než vyhladověl. Jsem zcela proti tomoto způsobu lovu, protože pokud se stane , že vám kapr srkačku utrhne, málokdy to přežije. Doufám že moje řádky alespoň trošku „otevřou rybářům oči" a zamyslí se nad tím.

foto

Nicméně vím, že tímto způsobem chytá stále větší počet „kapříkařů" a proto jsem se rozhodl tuto montáž zveřejnit a apelovat na každého, kdo jí používá, aby používal opravdu silnější kvalitní vlasce, kvalitní návazcový materiál a kvalitní karabinky s obratlíkem, aby se něco podobného nemohlo stát.
Srkačku jako takovou dneska koupíte skoro v jakémkoliv obchodě s rybařinou. Otázka ovšem zní, jaký materiál na „šňůrky" výrobci používají. Obešel jsem několik prodejen a koupil si pár různých už hotových srkaček, a provedl s nimi celkem jednoduchý test a to při jaké zátěži šňůrka praskne a odpověď je velmi překvapivá. Většina vydržela tah přes deset kilo, to znamená, že vydrží víc, než jsou běžné nostnosti pětadvacítky vlasce. Ale to není žádné zase tak velké překvapení, protože pokud se někdo zabývá výrobou srkaček, většinou si kupuje z ekonomických důvodů klasickou šňůrku ve větším návinu a tam se pohybuje udávaná nosnost kolem deseti kilo. Ty tenčí a jistě mnohem kvalitnější „šňůrky" jsou nesrovnatelně cenově někde jinde a to by se výroba takové srkačky jistě hodně prodražila.
foto

Srkačka jako taková je při aktivním braní ryb, převážně kaprů, velmi těžkou zbraní. Používá se většinou jako koncová montáž ať už se zátěží nebo bez zátěže, se dvěma navázanýma háčkama na konci krmítka a někteří rybáři naplní krmnítko šrotem či jiným krmením a oba háčky pouze zamáčknou do srkačky, aby si je ryby, při „vsrknutí"(odtud název) krmení zapíchly do tlamy. Druhá část „kapříkářů" naplní krmítko šrotem, či jiným krmením a na oba háčky nastraží cokoliv od housky, brambory, kolínka, kukuřice....princip je ale u obou táborů stejný, ryba vsrkne nástrahu i s háčkem a většinou okamžitě „vypálí" směrem na vodu. Tady je nesmírně důležité mít seřízenou brzdu navijáku, protože jinak hrozí, že ryba přetrhne vlasec a je zle. Tímto způsobem se chytají převážně kapři, ale klidně takto chytneme třeba cejna, plotici nebo tlouště.
Pokud jste dočetli až sem a stále trváte chytat na svůj feeder srkačkou, PROSÍM, vezměte si na to takový feeder, který je zatížením minimálně MH nebo H nebo HH, tedy česky takový prut, na který můžete dát s klidem vlasec o průměru minimálně 0,22!!!!a snese zátěž kolem 90 g. A to ten nejkvalitnější, co v prodejně mají. Jak si řeknete, že vaše osmnáctka má skoro šest kilo a vy jdete na kapříky kolem čtyř kil a větší tam stejně nejsou, právě jste se stal jedním z těch, komu se jednou stane, že mu to „ustřelí" a máte na svědomí dalšího chudáka.
foto

Záběr bývá většinou lehounké chvění, až vrnění špičky s najednou razantním ohnutím až na doraz, jak si ryba vpíchla háček. Pokud na to nejsme připraveni a nemáme seřízenou brzdu v lepším případě srazí prut z vidličky, v tom horším zatáhne prut do vody, a nebo se o nepovolenopu udici píchne a háček si z tlamy "vyřízne". Ale v obou těchto případech je to špatně.

Postup při montáži:
Je to vcelku jednoduché, velmi kvalitní vlasec o průměru minimálně 0,22 zakončíme kvalitním obratlíkem s karabinkou o nosnosti kolem 10 kg. Nejlépe se pro tento účel hodí klasický „Rapala" uzel, tedy stejný, jako když přivazujeme woblera či rotačku. Provlékneme vlasec očkem obratlíku, uděláme na vlasci smyčku, smyčkou konec vlasce provlékneme asi 8 - 10 x , zatáhneme a opatrně posuneme až skoro k obratlíku. Konec zastřihneme. Pokud použijeme srkačku již koupenou z obchodu s dvěma návazci, stačí navázanou karabinku zacvaknout do očka na jednom konci srkačkového krmítka, namačkat do krmítka krmnou směs, zamáčkmout háčky do krmení a nahodit. Znovu připomínám, že ryba po vsrknutí krmení si bodne háček a většinou okamžitě „vystřelí" z námi krmeného místa, takže dobře seřízená brzda je podmínkou.
Pokud si chceme sami srkačku vyrobit co nejjednodušeji, stačí nám na to zakoupit v rybářském obchodě hotové krmítko, nejlépe spirálovitého tvaru, zakončené jedním nebo dvěma očky a z kvalitního materiálu jako je měď, hliník, ocel a podobně. Dále si koupíme kvalitní šňůrkový návazec a háčky s očkem, protože se lépe na šňůrku váží. Na oba konce krmítka navážeme šňůrku a přivážeme háček, který nesmí po navázání být delší, než je délka krmítka.(většinou bývá 5 - 8 cm).

foto

Velmi kvalitní vlasec protáhneme obratlíkem...

foto

Obratlík s provléknutým vlascem schováme do ruky, na konci vlasce uděláme smyčku, kterou přiložíme k hlavnímu vlasci a několikrát (8 - 10x) protáhneme konec vlascem...

foto

foto

foto

Dotažený uzel posuneme po vlasci skoro až k obratlíku a dobře zatáhneme...

foto

Konec vlasce zastřihneme a do karabinky zacvakneme za kroužek srkačku.

foto

foto

foto

 

—————

Zpět